Pages

sâmbătă, 23 mai 2009

să mergem la munte


Atracţie puternică este muntele pentru muritorii de rând. Însă are o semnificaţie diferită pentru anumite categorii.

Pentru unii "hai la munte" înseamnă "Eu aduc grătarul; băi! care merge să cumpere mici şi carne? Şi să nu care cumva să uitaţi berea că n-am făcut nimic". Ei bine, şi merg oamenii noştri la munte. Mai bine zis la poalele muntelui, adică doar unde pot ajunge cu maşina. Instalează toate catrafusele, îl pornesc pe guţă şi dă-i pe petrecut; fum, fotbal, râsete, bere. Luni când îi vezi, "cum a fost la munte?" .. "aaaaa, fenomenal!!! să-l fi văzut pe gigel cum a căzut în apă de mangă ce era, şi am luat de pe drum şi o fetiţă de ne-am distrat noaptea; toţi, deodata. Extraordinar a fost, aşa ceva mai rar". Eh, nu e chiar atât de rar.

Pentru alţii semnifică o ascensiune spre vârf. Nu se mulţumesc doar să îl vadă, vor să îl atingă. Cu rucsacul plin în spate, ascensiunea nu e uşoară. Dar continuă, vacarmul manelelor rămâne mult în urmă. Nu le ia mult să constate că sunt singuri; şi câţi erau la poale, muşuroi de cetăţeni care au venit la munte. Aici, liniştea e la ea acasă. Se pot auzi chiar şi păsările ciripind. Deşi urcuşul se lasă şi cu piedici, efortul se merită. Se încarcă din plin cu natură, şi asta se simte în trup, în psihic, şi în nici un caz nu este ceva negativ.

Deşi ar fi mai multe, am scris doar două categorii. Diferenţa e clară.

4 comentarii:

  1. "Eu aduc grătarul; băi! care merge să cumpere mici şi carne? Şi să nu care cumva să uitaţi berea că n-am făcut nimic".

    :)) Ce-mi place cand incepi sa povestesti asa.
    Si da..sa vezi apoi dupa ce pleaca, ce mizerie lasa in urma lor..

    RăspundețiȘtergere
  2. CAnd eram tanar, faceam in fiecare an Ceahlaul. Care imi ramane in suflet ca un 'tatic' al muntilor. Pe la Poiana Maicilor, traseul dureaza 6 ore, dar si cand ajungi in varf... pe Ocolasul Mare sau pe Toaca, sentimentul este 'l-am invins si de data asta!' :) Cei care raman la poalele muntelui, pentru ca nu-i mai duce masina, habar n-au ce inseamna sentimentul victoriei asupra unui munte...

    RăspundețiȘtergere
  3. si eu incerc de fiecare data sa urc. urc si eu cat pot dar macar nu sunt ca fetele cu care obisnuiam sa-mi pierd timpul si pentru care plimbarea la munte insemna urcatul sezutului in bmw, mers la sinaia, baut cafea si mancat ceafa de porc, urcat sezut in bmw la intoarcere si vaitat de oboseala.
    hmmm....cred ca cu aerul conditionat in nas iti oxigenezi f mult creierul cu aer de munte
    da deh....fiecare dupa posibilitati

    RăspundețiȘtergere