Pages

duminică, 9 august 2009

tonomatul de ştiri

Încep şi eu cu "nu ştiu la alţii cum e, dar la noi" mass-media este destul de legată de politică. Televiziune, radio, ziar, au la cârmă oameni care, săracii de ei, probabil se plictisesc, şi fac din uneltele de informare de care dispun, locul lor de joacă. Cu ce se joacă? Cu minţile oamenilor care vor să fie informaţi.
Începând de la nenea care s-a împiedicat şi şi-a rupt piciorul, dar ştirea sună cum că a vrut să se sinucidă, până la erori de genul articolului cu planetele telurice, presa este brăzdată în lung și în lat de săpători după senzațional.
Nu mai contează adevărul, ci senzaționalul. Din păcate s-a cam pierdut esența știrilor.
Nu mă mai uit la televizor, ziare şi altele de genul. Politica? o scârbă. Sportul? telenovelă. Cultură? mă abţin, ca să nu fiu tentat să vorbesc urât.

Au mai rămas satele împrăștiate unde nu există alte ştiri decât cele date de omul care are casa pe deal şi ţipă uneori Băăăăăă, vine ploaie mare.

7 comentarii:

  1. Presa vinde stiri senzationale. Nu informatie corecta. Nu e nici o noutate. Iar o sa ma injure careva ca bag jurnalistii in aceeasi oala, dar rar mai gasesti cate unul corect. Si aia sunt concediati, cum s-a intamplat la Cotidianul. Politica de editorial dicteaza in functie de ce se transmite de la contabilitate. Daca nu ies bani, poti sa publici si ca Iliescu a facut sex cu Ceausescu, degeaba!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu îi băgăm pe toti în aceeaşi oală, sigur ca nu. Doar că majoritatea sunt cum ai spus şi tu.

    RăspundețiȘtergere
  3. E frumos să trăieşti la ţată. :) Neplăcute sunt doar manelele şiganilor, care rărună de la poartă până-n fundu' grădinii... De ştiri, politicieni şi jurnalişti nu mai zic nimic, c-apoi mă supăr şi-mi stric ziua, şi-aşa ploioasă...

    Apropo de fraza lui Creangă, am citit Amintirile din Copilărie acum 3 săptămâni, şi dintr-o povestire de-a lui, am realizat că noi, românii, nu mai avem nici un 'Vodă' pe care sa-l iubim, să-l admirăm, ca popor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Aoleu, ce de greşeli mai sus... Vezi, Delia, dacă te grabeşti?

    să trăieşti la ţară*
    ţiganilor*
    răsună*

    RăspundețiȘtergere
  5. :)) delia, bea nişte apă!

    hmm, relativă asta cu ştirile; că fugim după senzaţional nu e nimic nou, că ni se oferă ce căutăm, din nou: nimic nou.... că nu ştim să selectăm adevărul din fantezie... mă abţin!

    RăspundețiȘtergere
  6. Celine, într-adevăr selectia pe care o facem noi, ca şi consumatori de ştiri, este importantă. Mă acreşte câte unul care crede tot ce i se toarnă... "păi cum să nu fie aşa, dacă a zis.....".

    Delia, puţini 'voievozi' am avut pe care i-am iubit şi în acelaşi timp au fost de treabă; mulţi pe care i-am lăudat şi le-am făcut statui, au fost aiuriţi rău.

    RăspundețiȘtergere
  7. se vinde ce se cumpara. asta e nivelul de cultura si astea sunt exigentele majoritatii. sunt satula de otv. am ramas socata cand am vazut cata lumea a apreciat faimoasa emisiune cu dan negru si manelistii din noaptea de revelion. vba lui florin calinescu:'cat sa mai cobor stacheta?'

    RăspundețiȘtergere